Πόσα κερδίζουν οι «ψηφιακοί εγκληματίες», αποκαλύπτει η Kaspersky Lab

Τα κέρδη των ψηφιακών εγκληματιών μπορούν να είναι έως και 20 φορές μεγαλύτερα σε σχέση με το κόστος των επιθέσεων τους, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από ειδικούς της Kaspersky Lab. Στο πλαίσιο έρευνας που υλοποίησαν, οι ειδικοί της εταιρείας προχώρησαν στη σύγκριση μεταξύ του κόστους των εργαλείων που χρησιμοποιούν πιο συχνά σε σχέση με τα χρήματα που αποσπούν μέσα από μια επιτυχημένη κακόβουλη επιχείρηση.

Είναι σχετικά εύκολο να βρει κανείς τέτοια εργαλεία σε διάφορα φόρουμ για κράκερ. Επίσης, το κόστος τους είναι σχετικά χαμηλό. Οι επίδοξοι... εγκληματίες δεν χρειάζεται να έχουν ιδιαίτερες δεξιότητες -μπορούν να αγοράσουν ένα πακέτο «έτοιμο για χρήση» σε προκαθορισμένη τιμή και να εξαπολύουν επιθέσεις κατά βούληση, σύμφωνα με Alexander Gostev, τον κορυφαίο ειδικό της Kaspersky Lab σε θέματα ασφάλειας, ο οποίος συνιστά την χρήση του νεότερου προϊόντος της εταιρείας για όλες τις συσκευές (Kaspersky Internet Security - multi-device).

Μάλιστα, η εταιρεία παραθέτει και τιμές: 

  • Η δημιουργία μιας ιστοσελίδας phishing που μιμείται ένα δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης και η ανάπτυξη μιας λίστας με e-mail για την αποστολή του μηνύματος, με link που θα οδηγεί στην πλαστή ιστοσελίδα, κοστίζει σήμερα 150 δολάρια κατά μέσο όρο. Αν οι εγκληματίες εξαπατήσουν 100 χρήστες, μπορεί να κερδίσουν μέχρι και $10.000 από την πώληση ευαίσθητων δεδομένων. Τα θύματα, με τη σειρά τους, χάνουν πολύτιμες επαφές, προσωπικές φωτογραφίες και μηνύματα.
  • Ένα mobile Trojan blocker είναι πολύ πιο δαπανηρό, καθώς η αγορά και η διανομή του κακόβουλου λογισμικού κοστίζει $1.000 κατά μέσο όρο. Ωστόσο, η «απόδοση» είναι επίσης πολύ υψηλότερη. Οι τιμές που έχουν ορίσει οι επιτιθέμενοι για να αναιρέσουν τη φραγή στο λειτουργικό σύστημα ενός smartphone ξεκινούν από τα $10 και φτάνουν έως τα $200. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να κερδίσουν μέχρι και $20.000 από 100 πιθανά θύματα.
  • Οι ψηφιακοί εγκληματίες μπορούν να κερδίσουν το ίδιο χρηματικό ποσό χρησιμοποιώντας κρυπτογραφημένο ransomware, αλλά η «αρχική τους επένδυση» θα είναι διπλάσια (περίπου $2.000). Οι απώλειες των χρηστών θα είναι επίσης υψηλότερες, αφού το ελάχιστο ποσό των «λύτρων» που ζητούν οι απατεώνες για να αποκρυπτογραφήσουν τα δεδομένα που έχουν αποσπάσει είναι συνήθως στα $100.
  • Για πολύ μεγάλα κέρδη, οι απατεώνες αναζητούν τραπεζικά Trojans που στοχεύουν άμεσα στα χρήματα των online χρηστών. Δαπανώντας περίπου $3.000 σε ένα «πακέτο» κακόβουλου λογισμικού, exploit και spam αλληλογραφίας, οι ψηφιακοί εγκληματίες μπορούν να κερδίσουν μέχρι και $72.000. Η μέση απώλεια ανά θύμα είναι $722.

In.gr Τεχνολογία

 


Μοιράσου το άρθρο: