googl vs eu

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε να διασπαστεί η Google

Όπως είναι γνωστό, η Google έχει επικριθεί επανειλημμένως για την εμπορική κυριαρχία της στον τομέα της αναζήτησης στο Internet όσο και για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων. Αυτή τη φορά ωστόσο τα πράγματα σοβάρεψαν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία για την διάσπαση της Google και των διαχωρισμό των εμπορικών δραστηριοτήτων της Αμερικάνικης εταιρείας από την κυρίαρχη μηχανή αναζήτησής της.

Η συμβολική ψηφοφορία ανεβάζει τους τόνους, ρίχνοντας και άλλο λάδι στην φωτιά και στην τετραετή αντιπαράθεση μεταξύ των Βρυξελλών και του Αμερικανού γίγαντα του Διαδικτύου.

Σε μια άμεση πρόκληση για την Google, οι Ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο ενέκριναν ψήφισμα το οποίο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητήσει από τις μηχανές αναζήτησης για να διαχωρίσουν τις εμπορικές υπηρεσίες τους από τις επιχειρήσεις τους. Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο, ότι στην πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει την δύναμη να διασπάσει την εταιρεία, αλλά στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην Google ότι είναι δυσαρεστημένη με τις επιχειρηματικές πρακτικές της.

Οι Ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο όπως αναφέραμε υπερψήφισαν (458 υπέρ, 178 κατά) την πρόταση διάσπασης. Αυτή είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε για να διασπαστεί μια επιχείρηση και αυτό αποτελεί ιστορική απόφαση. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού επικεντρώνεται σε τέσσερις τομείς έρευνας:

  • Στον τρόπο που η Google εμφανίζει τις υπηρεσίες αναζήτησης της σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της
  • Πως η Google χρησιμοποιεί το περιεχόμενο από άλλους δικτυακούς τόπους
  • Η κυριαρχία της Google πάνω στην διαφήμιση με όρους αναζήτησης
  • Οι περιορισμοί που υπάρχουν στο να μετακινήσουν οι διαφημιστές τις καμπάνιες τους σε άλλες μηχανές αναζήτησης

Η Google έχει προτείνει μια σειρά από συμβιβασμούς στο παρελθόν αλλά η ΕΕ έχει απορρίψει τις προτάσεις της. Εάν παραμείνει η διαφορά μεταξύ τους, θα μπορούσε να επιβληθεί στην Google πρόστιμο έως και $5 δισεκατομμυρίων. Σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε στα μέσα ενημέρωσης, οι συντάκτες του νομοσχεδίου εξήγησαν το σκεπτικό πίσω από την απόφασή τους:

"Σε περίπτωση που οι διαδικασίες κατά της Google συνεχίσουν χωρίς να παρθούν ικανοποιητικές αποφάσεις και η τρέχουσα αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά εξακολουθεί να υφίσταται, θα πρέπει να προβλεφθεί ρύθμιση για την κυρίαρχη θέση της στον τομέα της αναζήτησης στο διαδίκτυο".
Η Google κυριαρχεί στην ευρωπαϊκή αγορά των μηχανών αναζήτησης, με το 90% των αναζητήσεων ιστού να πραγματοποιείται με τη χρήση του Google Search. Αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από τις ΗΠΑ, που η Google αντιπροσωπεύει το 68% των αναζητήσεων.

insomnia.gr


Μοιράσου το άρθρο: