Το σχολείο του μέλλοντος: Από το «βγάλτε μια κόλλα χαρτί» στο «βγάλτε το tablet

Μία φορά κι έναν καιρό ο δάσκαλος έμπαινε στην τάξη και έλεγε στους μαθητές: “Παιδιά, βγάλτε μια κόλλα χαρτί”. Η τυπική διαδικασία αναγγελίας του διαγωνίσματος, στη σχολική τάξη του χθες και του σήμερα, ίσως αύριο να αποτελεί απλώς μία ανάμνηση, καθώς ο δάσκαλος ενδέχεται να λέει: “Παιδιά, ανοίξτε ένα έγγραφο του Office”.

Η ενσωμάτωση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στη διδακτική και μαθησιακή εμπειρία, από τα σχέδια σταδιακά περνά στην πράξη, ενώ πιλοτικά προγράμματα που υλοποιούνται δίνουν μία “πρόγευση” του ψηφιακού σχολείου του μέλλοντος.

“Μάθημα με tablets”
Στη Θεσσαλονίκη, εδώ και έναν μήνα, οι μαθητές Δημοτικού Σχολείου, βιώνουν τη διαδραστική και συμμετοχική διδασκαλία, καθώς κάποιες ώρες των μαθημάτων γίνονται με τη χρήση tablets.

Η αίθουσα με τα 30 tablets δημιουργήθηκε στο Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του Προγράμματος Πρωτοπόρων Σχολείων και της πρωτοβουλίας “Συνεργάτες στη Μάθηση” (Partner Learning Center), που υλοποιεί η εταιρεία Microsoft σε 110 χώρες, με τη συμμετοχή 6,5 εκατ. εκπαιδευτικών και 170 εκατ. μαθητών.

“Οι δυνατότητες που προσφέρονται σ΄ εμάς τους εκπαιδευτικούς για τη μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στη διδακτική πράξη διευρύνονται, τόσο για την εξατομικευμένη διδασκαλία, όσο και για την συνεργατική αλληλεπιδραστική διαδραστική διδασκαλία και μάθηση”, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διευθύντρια του σχολείου, Θεοδώρα Κωνσταντινίδου. Η αίθουσα των tablets, όπως προσθέτει, δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει και τις έξι τάξεις του δημοτικού, καθώς το μάθημα της Πληροφορικής διδάσκεται ήδη από την Α' Δημοτικού.

Η κ Κωνσταντινίδου διευκρινίζει, πάντως, ότι η τεχνολογία και εν προκειμένω τα tablets αποτελούν ένα μέσο, ένα εργαλείο, που “ναι μεν, προάγει την ενεργό συμμετοχή των μαθητών στη διαμόρφωση τής πορείας του μαθήματος και τους βοηθά να οπτικοποιούν σε πραγματικό χρόνο όλα όσα διαβάζουν, δεν υποκαθιστά, όμως, τον δάσκαλο, το βιβλίο και το τετράδιο”.

Για τη λειτουργία της αίθουσας των tablets η Microsoft Hellas σε συνεργασία με την Epson δώρισαν στο σχολείο 30 tablets λογισμικού Windows 8 και έναν διαδραστικό βιντεοπροβολέα νέας γενιάς.

“Πρωτοπόροι Έλληνες εκπαιδευτικοί”
Η διάθεση ενός σχολείου και των εκπαιδευτικών του για εξωστρέφεια, καινοτομία, ανταλλαγή καλών πρακτικών και προσφορά στην εκπαιδευτική κοινότητα, είναι το κριτήριο, βάσει του οποίου επιλέγονται από τη Microsoft τα Πρωτοπόρα Σχολεία, για την υλοποίηση πιλοτικών προγραμμάτων, που κάνουν τη μάθηση πιο διαδραστική, με νέους τρόπους διδασκαλίας και νέες δομές, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Microsoft Hellas, Έλενα Ζαγλαρίδου.

“Υπάρχει φοβερό ταλέντο στην ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα, είμαστε πολύ τυχεροί, γιατί έχουμε πρωτοπόρους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έχουν διάθεση για γνώση και έχουν δεσμευθεί στην προσπάθεια να βοηθήσουν τα σχολεία να εντάξουν τις νέες τεχνολογίες και τους μαθητές να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους” τονίζει η κ. Ζαγλαρίδου, επισημαίνοντας πως “δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σε διαγωνισμούς που έγιναν τα τελευταία 8 χρόνια, τις 7 χρονιές υπήρξε ελληνική διάκριση” και υπενθυμίζοντας τη σημαντική διεθνή διάκριση “Microsoft Pathfinder School”, που απέσπασαν πέρυσι, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας “Συνεργάτες στη Μάθηση”, δύο δημόσια δημοτικά σχολεία -το 26ο και το 29ο Δημοτικό Αχαρνών- για την επιτυχή ενσωμάτωση στην εκπαιδευτική διαδικασία καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ | ethnos.gr

 


Μοιράσου το άρθρο: